Pregnancy check up | Besok dni kena ke klinik!

-



-_____-" sebenarnya dni tengah rasa tak best nih... coz besok ada pregnancy check up di klinik kesihatan ibu dan anak. korang tau-tau lah kan kalau kena dengan nurse yang tegas, dia konfem nak suruh minum air gula sebab kerajaan kita dah buat syarat baru... tak kira keturunan ibu mengandung ada penyakit kencing manis atau tak, ibu mengandung tu tetap kena buat ujian minum air gula bagi memastikan penyakit diabetes ada atau tak pada diri ibu mengandung tu.




memanglah bagus sebagai langkah pencegahan awal. tapi, kena minum air gula tu lah yang tak bestnyerrr... ekceli dni disuruh nurse pegi buat ujian minum air gula last month. pastu dni cakap kat nurse tu dni nak pegi dekat private clinic je tak mo buat di hospital kerajaan. dni sebutkan nama klinik dni nak pergi then nurse tu luluskan. dia cakap klinik tu okay untuk buat ujian...




lepas pegi klinik swasta, doc cakap dni tak perlu buat ujian tu melainkan berat badan dni naik mendadak bulan depan. maknanya THIS MONTH! huhuhhh... dia cakap kalau berat badan dni naik dalam 3-4kg, dni better buat ujian minum air gula. isk isk isk... apa yang tak bestnya sebab bulan ni kalau kena minum air gula... sebab bulan puasa. maknanya kena tinggal puasa la selama satu hari. sobsss :'( itupun kalau besoknya tak letih... maklumlah ujian tu kena ambik darah paling kurang 2x... kena inject untuk amik darah tu pulak kalau tak jumpa urat alamatnye bersedialah kena inject banyak tempat, huhu ngeri... masa dni check up dekat klink swasta, dia cuma test guna alat pengesan kandungan gula dalam darah tu je... keputusannya cuma 4.3mmol. so doc kata tak perlu risau...





cuma... dni risau skang ni besok. uwaaa :'(



-

13 comments:

J.M.R said...

mogo2 selamat lako2 dih..:-)

http://jmr23.com

azizah :) said...

InsyaAllah semuanya baik2 belaka... tak mungkin la kena minum air gula bulan2 pose ni..hehehe

Chekgu Azrine said...

InsyaAllah..xda apa ye dni..

@e_da said...

harap takde apa2...malam ni minum air masak banyak2 k...

mOoN said...

sama la.. ari tu kena suh minum air gula.. kena lak pose dari malam sampai la ke pagi.. mau pitam minum air gula tu masa perut kosong... sib baik x muntah.. if muntah,, kena la mengulang lagi minum air tu.. x sanggup wooo.. hukhuk...

kechixx hussain said...

hari tu kechixx dah minum.,1gelas air gula = 15 sudu gula.,good luck dni;)

Peri PiA said...

alamak,mesti kena buat ke?sabar ye dini

eda_ej said...

harap tak kene minom la ye..

Misz Mieza said...

Rata2 yang MM baca pasal ibu2 mengandung semua tak suka bila bab kena minum air gula ni.. Tak sedap sangat ke? Huhu, soalan orang takde pengalaman memang cani.. Ntah hape2 sket.. Hehe.. ;)

Nafisa81 said...

pernsh sekali jer minum air gula...

ana liyana said...

esok ana kena minum air gula juga.. kandungan bru je 14 mggu.. :( kesian baby.. mesti die tekejut!!

Lulu Caldina said...

elakkan makan/minum yg manis2 skrg ni

anisalya said...

setahu akak, dia orang guna yang test gula tu je. tak ada cucuk cari urat bagai. tapi segelas tu mmg manis la dni. hahaha... kalau ikutkan jugak kalau berat naik lebih 3kg baru dia test.